Publisert Legg igjen en kommentar

Skitur med diabetes

På skitur med diabetes

–  med snø stort sett over hele det vakre landet vårt, gir det gode muligheter for korte eller lange skiturer. Uansett om skituren er kort eller lang er det noen ting å passe på for deg med diabetes.

Her er Fredriks egen erfaring fra en av sine skiturer: 

«Jeg har hatt tilfeller der hvor jeg har måttet banke på nærmeste hytte og håpe på at de er hjemme, fordi jeg ikke hadde med meg noe Gluco-gel/karbohydrater. (hadde saft, men drukket opp på veien).

Jeg var på vei hjem fra en 2,8 mils lang runde(høyt energibruk over lengre tid). Plutselig begynte det å gå veldig trått på skiene, og gåingen ble tyngre og tyngre. Tilslutt satte jeg meg ned og skjønte hva som skjedde – jeg var på vei til å få føling! Heldigvis hadde jeg med en turkamerat som skjønte at ting ikke var som det skulle være, og han løp til nærmeste hytte for å høre om de hadde noe innhold med karbohydrater. Heldigvis var det noen hjemme som var utrolig behjelpelige. Dette var en lærepenge for meg som diabetiker.

Dette er noe jeg har lært av: Vær alltid forberedt.»

Fredrik holder også en knapp på brødskiver og/eller banan som holder blodsukkeret oppe over lengre tid, så slipper man jo-jo effekten, hvor blodsukkeret går rett opp og rett ned igjen.

Noen ting vi tenker på i tillegg: saft, GlucoBooster (virker fra 2-4 minutter ved føling) Insulinmåler, hurtigvirkende insulin, nøyaktig blodsukkerapparat som tåler kulden godt, f eks Contour Next ONE  som har vist seg å være best på nøyaktighet.

Ulltøy innerst på kroppen – også undertøyet, gir best mulig beskyttelse mot kulda.

Helst til slutt husker vi at insulinbehovet kan endre seg ved temperaturskifte, for datteren min (nå 11 år) betyr det mer insulin ved minus grader.

God tur fra Fredrik og meg – uansett hvor turen går – og både med og uten ski på beina 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.